• Acupunctuur 2

Urineverlies en overactieve blaas

Blaasklachten komen vaak voor, vooral bij vrouwen. In het dagelijkse leven kunnen ze voor veel ongemak zorgen. Acupunctuur kan goed ingezet worden bij een blaasontsteking, urineverlies als een overactieve blaas. De behandeling verbetert het functioneren van de urinewegen en kan ook preventief ingezet worden. 

Diagnose en klachten

Allereerst wil de acupuncturist weten wat de oorzaak van uw klachten is. Maak een afspraak met uw huisarts en maak de problemen bespreekbaar. Gangbare klachten zijn onder andere: een voortdurende aandrang om te plassen, pijn bij het plassen, een drukkend gevoel in de onderbuik, vaak aandrang om te plassen of juist urineverlies zonder aandrang. 

Blaasontsteking 

Wanneer u vermoedt dat u een blaasontsteking heeft kunt u een urinetest laten doen bij uw huisarts. Ook om te voorkomen dat de blaasontsteking erger wordt. Meestal gaat een blaasontsteking niet vanzelf over. Bij een blaasontsteking zorgen bacteriën van buiten het lichaam voor een ontsteking in de urineweg, plasbuis of blaas. Een blaasontsteking geeft vervelende klachten, een drukkend gevoel in de onderbuik, een voortdurende aandrang om te plassen en pijn bij het plassen.

Incontinentie

Het niet kunnen ophouden van urine (of ontlasting) noemen we incontinentie. Urineverlies zónder aandrang heet stress- of inspanningsincontinentie. Dit komt vaak voor na een zwangerschap of bij oudere vrouwen en wordt veroorzaakt door verzwakte bekkenbodemspieren. Het urineverlies ontstaat bij een plotselinge inspanning zoals niezen, rennen of lachen. Een andere vorm is aandrangincontinentie. Dit komt voor bij vrouwen en mannen. Hierbij is er wel aandrang maar lukt het niet de urine op te houden. Soms wordt aandrangincontinentie veroorzaakt door een blaasontsteking, suikerziekte of een neurologische aandoening.

Overactieve blaas

De symptomen van aandrangincontinentie lijken op die van een overactieve blaas. Bij deze laatste klacht is er meer dan acht keer per dag een sterke aandrang maar kan de urine meestal wel worden opgehouden. Bijna een miljoen Nederlanders heeft last van een overactieve blaas. 

Behandelingen

Een acupunctuurbehandeling verbetert het functioneren van de urinewegen. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het ook een preventieve werking heeft. Bij incontinentie is de behandeling onder andere gericht op het verhogen van de spierspanning rondom de blaas en in de bekkenbodem. Bij een blaasontsteking wordt uw algemene weerstand verhoogd waardoor bacteriën minder kans krijgen zich te vermeerderen. Bij een overactieve blaas kan bijvoorbeeld ook PTNS ingezet worden, een vorm van electrostimulatie. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten.

Vragen of contact

Heeft u deze klachten of wilt u meer informatie? Neem gerust contact op.

 • Over mij

  Over mij

  Mijn naam is Arjan Lehman de Lehnsfeld. Ik ben acupuncturist en praktiserend lid NVA sinds 1990. Na mijn opleiding tot....

  Lees meer
 • Specialisaties

  Specialisaties

  Acupunctuur Castricum is een resultaat gerichte praktijk. Steeds meer mensen maken succesvol gebruik van....

  Lees meer
 • Vind uw klacht

  Vind uw klacht

  Acupunctuur is voor veel aandoeningen een geschikte therapie. Acupunctuur kan deze klachten verhelpen....

  Lees meer
 • Acupunctuur

  Acupunctuur

  Acupunctuur bestaat uit het prikken (punctuur) van een naald (acus) in en door de huid op specifieke plaatsen....

  Lees meer
 • Tarief en vergoeding

  Tarief en vergoeding

  Veel zorgverzekeraars vergoeden acupunctuurbehandelingen...

  Lees meer
 • Zeer werkzaam bij pijnklachten

  Zeer werkzaam bij pijnklachten

  Pijnvermindering via acupunctuur is bewezen. Het prikken van acupunctuurpunten werkt op moleculair niveau....

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.