• Acupunctuur 2

Ontsteking en artrose

Acupunctuur helpt bij de bestrijding van lage rugpijn, nek- en schouderpijn, chronische hoofdpijn en gewrichtsontsteking. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek waarin negen epidemiologen en biostatistici de gegevens van 17.922 patiënten bestudeerden.

Ondanks dat het bewijs voor de werkzaamheid van acupunctuur gegroeid is, erkent de medische wereld onderzoek op dit gebied nauwelijks.

De afgelopen vier jaar heeft een internationaal team, onder leiding van onderzoekers van het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York, vergelijkende onderzoeken verzameld die acupunctuur vergeleken met placebo-acupunctuur. In totaal selecteerden ze 29 onderzoeken waarbij 7.922 patienten met chronische pijnklachten uit Amerika, Duitsland, Spanje en Zweden waren betrokken. Vervolgens voerden ze hierop een meta-analyse uit, de grootste die ooit is gedaan op het gebied van acupunctuur.

Het onderzoek is gepubliceerd in Archives of Internal Medicine. De conclusie is dat acupunctuur effectief is bij chronische pijn en dat acupunctuur bij mensen met chronische pijnklachten een redelijk alternatief is.

Artrose is een complexe aandoening in het gewricht. Aangetast kraakbeen is de kern van het probleem. Artrose kan met acupunctuur niet genezen, maar de klachten die met artrose te maken hebben zoals pijn en ontstekingen kunnen verminderd worden. Acupunctuur kan naast medicatie worden ingezet, hoewel ook bij acupunctuur ontstekingsremmende stoffen vrijkomen. Waar pijn is, is stagnatie en een tekort van energie. Waar de energie stroomt, is geen pijn. De acupunctuurbehandeling is daarom gericht op het in beweging zetten van gestagneerde energie. Uw klacht zal dan afnemen.

In Nederland bestaat de Stichting ArtroseZorg. Deze stichting onderkent het belang van acupunctuur voor artrosepatienten. Daarom ondersteunt Stichting ArtroseZorg de Nederlandse Patienten Vereniging voor Acupunctuur (NPVA) bij haar werkzaamheden.

Acupunctuur kan goed ingezet worden bij peesontsteking, slijmbeursonsteking, gewrichtsklachten, carpaaltunnel syndroom, spierklachten en blessures.

Heeft u deze klachten of wilt u meer informatie? Neem gerust contact op.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA)

 • Over mij

  Over mij

  Mijn naam is Arjan Lehman de Lehnsfeld. Ik ben acupuncturist en praktiserend lid NVA sinds 1990. Na mijn opleiding tot....

  Lees meer
 • Specialisaties

  Specialisaties

  Acupunctuur Castricum is een resultaat gerichte praktijk. Steeds meer mensen maken succesvol gebruik van....

  Lees meer
 • Vind uw klacht

  Vind uw klacht

  Acupunctuur is voor veel aandoeningen een geschikte therapie. Acupunctuur kan deze klachten verhelpen....

  Lees meer
 • Acupunctuur

  Acupunctuur

  Acupunctuur bestaat uit het prikken (punctuur) van een naald (acus) in en door de huid op specifieke plaatsen....

  Lees meer
 • Tarief en vergoeding

  Tarief en vergoeding

  Veel zorgverzekeraars vergoeden acupunctuurbehandelingen...

  Lees meer
 • Zeer werkzaam bij pijnklachten

  Zeer werkzaam bij pijnklachten

  Pijnvermindering via acupunctuur is bewezen. Het prikken van acupunctuurpunten werkt op moleculair niveau....

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.