• pijn klachten

“Het lichaam liegt nooit”

Castricum – Acupunctuur is al 25 eeuwen oud. Voor veel mensen is het een oude Chinese geneeswijze, waar zij weinig van af weten. Maar degenen, die door acupunctuur van hun migraine, slapeloosheid of chronische rugpijn af komen, dwepen met acupunctuur. Arjan Lehman de Lehnsfeld heeft al sinds 1990 een eigen praktijk in Castricum. Deze acupuncturist is pas tevreden als hij mensen van hun klachten af helpt.

De belangstelling voor de van oorsprong Chinese acupunctuur is in de westerse wereld sinds het einde van de jaren zestig snel groeiende. Lehman de Lehnsfeld is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Deze vereniging staat garant voor goede, betrouwbare acupuncturisten, die naast een westerse opleiding op medisch gebied ook een degelijke opleiding in de acupunctuur hebben gevolgd.

Nascholing is daarbij verplicht. De kosten voor consulten bij NVA-leden worden door de zorgverzekeraars grotendeels vergoed middels het aanvullende pakket. Men heeft geen verwijsbrief nodig voor een behandeling, maar de Castricumse acupuncturist is voorstander van samenwerking met artsen en specialisten met begrip voor en aanvulling van elkaar.

Behalve in zijn eigen praktijk kan men hem wekelijks vinden in Amsterdam, waar hij met zeven maten als praktijkhouder werkzaam is bij ‘FysioPlus’ als acupuncturist en fysiotherapeut.

Behandelplan

“Ik wil graag mensen van hun klachten af helpen”, zegt Lehman de Lehnsfeld. “Als zij voor het eerst met een klacht bij mij komen, houd ik eerst een anamnese (uitgebreid vraaggesprek). Ik probeer door mijn vragen aan de weet te komen welke factoren een rol kunnen spelen. Ook voel ik altijd de pols. Daardoor kom ik te weten hoe het staat met de energie en de conditie van de organen en het autonome zenuwstelsel. Elk orgaan heeft weer een aandeel in de energieconditie van het lichaam. Verder doe ik een functieonderzoek en maak ik mijn behandelplan. Pijn is altijd een stagnatieklacht en een opeenhoping van energie. Er gaat altijd een tekort aan energie aan vooraf. Zo kan je weerstand verlaagd zijn en ben je dus te blesseren. Mensen, die hard werken en constant op hun tenen lopen, hebben vaak pijn in hun nek en schouders.

Vanuit de nek gaan veel prikkels naar de schouders, armen en rug. Bij klachten ga ik in principe langs de hele wervelkolom en voel bij elk wervelsegment hoe het onderhuids bindweefsel aanvoelt: hard, zacht, verdikt of gespannen door te veel prikkels. Als het bindweefsel niet op te pakken is, duidt dit op overprikkeling binnen het zenuwstelsel. En dat herstel ik dan.”

Energiehuishouding

” ‘Acus’ betekent ‘naald’ en ‘punctura’ betekent ‘prikken’. Als acupuncturist behandel je iemand door dunne naaldjes op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel te steken. Deze acupunctuurpunten hebben een relatie met het zenuwstelsel en hebben invloed op de energie in het lichaam. De behandeling is erop gericht de verstoorde energiehuishouding weer in balans te brengen. Je zet iets in beweging en heft de stagnatie op. De meeste klachten komen vanuit het houdings- en bewegingsapparaat. Zo hebben mensen onder andere last van spieren of gewrichten van hun rug, schouders, knieën of enkels.

Ik wil niet alleen behandelen, ik wil de mensen ook adviseren. Ik probeer hen inzicht te geven in hun eigen klachten en leer hen bewust te luisteren naar signalen vanuit hun lichaam. Het lichaam liegt nooit. Een mens bestaat niet uit losse onderdelen. Alles staat in het lichaam met elkaar in verband. Bovendien geef ik tijdens de behandeling allerlei informatie, onder andere op het gebied van voeding en gerichte oefentherapie.”

Tijd voor een consult

Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie zijn er meer dan vijftig aandoeningen, waarbij acupunctuur met succes kan helpen. Dat is bij onder meer chronische hoofdpijn en migraine, schouderpijn, rugpijn en menstruatiepijn. Ook helpt acupunctuur goed bij slapeloosheid, obstipatie, CARA-klachten, hooikoorts, voorhoofdsholte-ontsteking, een tennisarm en bij vermoeidheid.

Arjan: “ik kan geen wonderen verrichten, maar doe mijn uiterste best en neem altijd de tijd voor een consult.” Op de dag van het interview ontmoeten wij in zijn praktijk een jonge vrouw die lijdt aan posttraumatische dystrofie. “Door de acupunctuurbehandelingen hoef ik nu al een jaar niet meer naar het ziekenhuis”. zegt zij.

Acupuncturist Arjan Lehman de Lehnsfeld behandelt deze jonge vrouw die lijdt aan posttraumatische dystrofie. “Geen bezwaar om in het interview genoemd te worden?” “Welnee”, zegt zij, “Arjan was met vakantie. Dat heb ik geweten. Ik ben veel te blij, dat hij nu weer terug is.

 • Over mij

  Over mij

  Mijn naam is Arjan Lehman de Lehnsfeld. Ik ben acupuncturist en praktiserend lid NVA sinds 1990. Na mijn opleiding tot....

  Lees meer
 • Specialisaties

  Specialisaties

  Acupunctuur Castricum is een resultaat gerichte praktijk. Steeds meer mensen maken succesvol gebruik van....

  Lees meer
 • Vind uw klacht

  Vind uw klacht

  Acupunctuur is voor veel aandoeningen een geschikte therapie. Acupunctuur kan deze klachten verhelpen....

  Lees meer
 • Acupunctuur

  Acupunctuur

  Acupunctuur bestaat uit het prikken (punctuur) van een naald (acus) in en door de huid op specifieke plaatsen....

  Lees meer
 • Tarief en vergoeding

  Tarief en vergoeding

  Veel zorgverzekeraars vergoeden acupunctuurbehandelingen...

  Lees meer
 • Zeer werkzaam bij pijnklachten

  Zeer werkzaam bij pijnklachten

  Pijnvermindering via acupunctuur is bewezen. Het prikken van acupunctuurpunten werkt op moleculair niveau....

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.